woensdag 1 juni 2011

Maaike Neuville in interview met Leuvense talenten

Maaike Neuville in interview met Leuvense talenten 
Leuven zendt zijn zonen en dochters uit. Louisville moge dan niet groot zijn, aan talent is er zeker geen gebrek. Tweewekelijks grijpen wij een Leuvens talent bij het nekvel om te vragen naar de band met eigen stad. Deze keer ontvingen we Vlaamse actrice Maaike Neuville, bekend van onder meer "Van Vlees en Bloed", "Katarakt" en "De Indringer", met open armen.
Had u er als Leuvense geen spijt van dat Studio Herman Teirlinck niet in Leuven lag?
Maaike Neuville: (lacht) «Nee hoor. Ik woonde van kleins af aan in de buurt van Leuven en heb hier van mijn 12 tot 18 jaar op school gezeten. Ik had zoiets van weg daar. Omdat ik ook wist dat ik naar de Studio wilde gaan. Dat was toen gewoon de enige toneelschool waar je van hoorde. Ik had heel weinig last van heimwee, want je komt daar in een totaal andere wereld terecht. Leuven was misschien wat klein geworden.»
«Momenteel zit ik een beetje nergens, tussen verschillende huizen in. Ik zit eigenlijk terug in Leuven (lacht). Maar slechts voor even, ik heb gewoon zelf geen huis meer omdat ik een lange reis heb gemaakt.»

Heeft u het nodig om ergens anders te zijn en andere indrukken op te doen?
Maaike Neuville: «Ik wou die reis al heel lang maken. Ik wist niet zo goed waarom, ik weet dus niet of ik dat nodig heb. Wat wel gebeurt als je op reis bent, is dat je bewustzijn vergroot. Je ziet een stuk van de wereld dat je daarvoor niet gezien hebt. Op die manier kijk je met een afstand naar je leven en wat je tot dan toe hebt gedaan, waardoor je sommige dingen veel helderder ziet. Dat kan veel deugd doen. Ik vond het wel heel leuk thuis te komen omdat ik zó lang weg was geweest.»
Hoe is het om terug in Leuven te zijn?
Maaike Neuville: «Ik heb de start van het academiejaar meegemaakt en opeens werd mij duidelijk dat Leuven echt wel een studentenstad is. Je weet dat wel, maar ik had het zelf nooit zo ervaren. Leuven is een spookstad als er geen studenten zijn. Als er wel studenten zijn, zindert de hele stad. Een vreemd fenomeen.»
«Mijn ouders wonen nog steeds in Bertem, in de buurt van Leuven. Vroeger dacht ik: "Waarom wonen we nu dààr?" Altijd met dat fietske op en af. Maar er is daar plaats, er zijn daar bossen. Ik begin mijn geboorteplek stilaan weer te appreciëren.»
U zal dus zelf niet in een stadscentrum gaan wonen.
Maaike Neuville: «Jawel, ik voel dat ik daar nu nog nood aan heb. De komende vijf à tien jaar wil ik echt nog in de stad wonen omdat daar gewoon alles op gebied van cultuur gebeurt. De stad geeft mij meer inspiratie dan de natuur. Als ik in de natuur ben, word ik leeg, dan komt er niks. Maar dat is ook zalig.»
«Geen klachten over cultuur in Leuven trouwens. STUK en Cinema ZED zien er heel goed uit, vind ik. Bovendien passeren alle grote theatergezelschappen hier. fABULEUS lijkt me een goede plek voor jongeren. Ik denk dat de cultuurscène er hier de laatste jaren hard op vooruit is gegaan.»
U bent begonnen met acteren bij de Leuvense Reynaertghesellen. Wat hebben die voor u betekend?
Maaike Neuville: «Veel. Dat was mijn eerste echte aanraking met toneel dat iets professioneler was. Dus dat heeft héél veel voor mij betekend. Eigenlijk ben ik toneel beginnen te spelen omdat mijn zus dat ook deed. Zo is de bal aan het rollen gegaan.»
Vorige week hoorden we op Studio Brussel dat er te weinig Vlaamse actrices zijn die nog naakt willen gaan op televisie. Al spijt gehad van jouw naaktscène in "Van Vlees en Bloed"?
Maaike Neuville: «Ze hebben me daar inderdaad voor uit bed gebeld. Ik heb gewoon gezegd: "Laat me verder slapen." Het was half acht 's ochtends! Ik vind dat allemaal zo'n gedoe.»
Als je "Maaike Neuville" googelt, is het eerste resultaat mokkels.nl, een site met sexy of bloot foto's van babes.
Maaike Neuville: «Ja, dat is hoe het gaat. Als je naakt meespeelt in een serie of film waar je helemaal achter staat, heeft dat gewoon zijn consequenties. En als er dan viezeriken zijn, tja, dan zijn er viezeriken. Je denkt wel na over hoe snel je zoiets doet. Wat ik het ergste vind zijn eigenlijk de kranten die op dat thema springen en er zo gebruik van maken om alle bloot filmpjes en foto's die daarbij horen, nog eens te vertonen. Daar word ik echt kwaad van. Ik vind dat ook véél erger dan mensen die iets van het internet halen omdat ze een beetje geil zijn. Als bekend figuur(BV) moet je oppassen voor de hypocrisie van de media. In een interview moet je echt letten op wat je zegt. Teveel media willen gewoon verkopen. Pas dus maar op welke foto je hierbij zet (lacht).»

Geen opmerkingen:

Een reactie posten