donderdag 3 juli 2014

Maaike Neuville in "Ik omhels je met duizend armen" met Carice van Houten en Halina Reijn


Maaike Neuville in Ik omhels je met duizend armen met Carice van Houten en Halina Reijn

‘Ik omhels je met duizend armen’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ronald Giphart en kon door Van de Sande Bakhuyzen nog net voor zijn dood worden afgerond. De regisseur overleed aan kanker en heeft zich nog intensief met de film bemoeid. Na diens voorlaatste ‘Leef!’ dus een nieuwe (en uiteraard laatste) film van zijn hand. Dit gegeven zal zeker de wijze waarop bezoekers naar deze film zullen kijken beïnvloeden. Ook het boek zelf kent een autobiografische invalshoek, het overlijden van de moeder van Ronald Giphart is mede de basis voor dit boek geweest.

De film handelt heel duidelijk over de thema’s uit het bestaan. De tijd van het ‘snelle’, oppervlakkige en vlotte leven waarin plezier, lol en seks in belangrijke mate bepalen of het leven wel leuk is (de ‘fun’) en de droefenis van de dood die een schaduw over het leven werpt.

Beide thema’s zijn in de verhaallijn van de film terug te vinden, het eerste deel van de film is vooral snel van cameravoering, strak gemonteerd, voorzien van het nodige ‘functioneel’ bekend bloot en de vriendenkring die glamour en glitter najaagt. Dit deel van de film is vooral het deel van de oppervlakkige types, hun karakters zijn nauwelijks uitgewerkt. De film is tot dan in hoofdzaak een feel good movie. Maar dit is zeker niet alleen een film met alleen maar een parade van naakte bekende Nederlandse en Vlaamse acteurs en actrices in een blote billen en borsten optocht. Hoewel Carice van Houten, Johnny de Mol, Maaike Neuville en Halina Reijn wel functioneel uit de kleren gaan tijdens een zwembad orgie.

Halverwege slaat de toonzetting echter om, het verhaal krijgt een andere wending. De ziekte van de moeder en de daarmee gepaarde gaande ziekteverschijnselen gaan dan een dominante rol spelen en de moeder kondigt aan euthanasie te willen hebben. Het verhaal kan dan enig licht melodrama niet vermijden, zoals het verzorgingsproces van de moeder en de huisarts die een liedje zingt van Pisuisse ‘Mens durf te leven’. Zal de gemoedstoestand van de regisseur hier van invloed zijn geweest?

In ‘Ik omhels je met duizend armen’ loopt een aantal verhaallijnen door elkaar en worden regelmatig sprongen in de tijd gemaakt. Dat maakt de verhaallijn soms wat springerig en soms ook wel wat voorspelbaar. Het spel van Tijn Docter (als Giph) is geloofwaardig, maar hij twijfelt wel heel erg veel. Enig ‘overacting’ zien we op meerdere momenten in de film terug, het is soms iets te dik aangezet. Carice van Houten, de Game of Thrones ster, speelt als Samarinde een overtuigende rol. Ook de overigen waaronder Maaike Neuville spelen hun rol van de ‘snelle jongens en meisjes’ met verve.

‘Ik omhels je met duizend armen’ blijft ondanks de droefenis aan de lichte kant en graaft niet al te diep. Voor de liefhebber van een typisch Hollands product is hij zeker een gang naar het filmtheater waard, de lach en de traan zijn beide volop aanwezig.

Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen | 110 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Tijn Docter, Carice van Houten, Catherine ten Bruggencate, Karina Smulders, Halina Reijn, Tygo Gernandt, Johnny de Mol, Maaike Neuville, Maartje Remmers, Tjebbo Gerritsma, Jaap Spijkers, Sylvia Poorta, Rick Nicolet, Mark Rietman, Han Kerckhoffs, Kees Boot, Lukas Dijkema, Barry Atsma, Arjan ten Broeke, Phillip Merillo, Francisco Rodriquez, Carlos Vico, Catarina Costa

Ik omhels je met duizend armen (2006)

Giph, een beginnend schrijver en zijn vriendin Samarinde, arts en veelgevraagd model gaan met hun vriendengroep op vakantie in Spanje. Tijdens de vakantie blijkt zijn relatie met Samarinde onder spanning te staan. Dit komt mede door haar afwezigheid tijdens het ziektebed van zijn moeder. De doodstrijd en uiteindelijke euthanasie van zijn moeder hebben Giph sterk aangegrepen. Hij is niet in staat dit met Samarinde te delen. Giph neemt meer afstand van haar en van hun vrienden. De beslissing die Giph en Samarinde uiteindelijk moeten nemen, heeft ook voor hun band met hun vrienden diepgaande gevolgen.
Recensie

Na Ik ook van jou en Phileine zegt sorry is Ik omhels je met duizend armen de derde verfilming van een boek van Ronald Giphart. De schrijver zelf vind Ik omhels je met duizend armen de beste tot nu toe: "De film overtreft mijn stoutste verwachtingen." Voor ons ligt dat wat anders. Het verhaal over Giphs moeder die aan multiple sclerose lijdt en haar eigen dood wil regisseren is indrukwekkend. De scènes waarin Giph (Tijn Docter), zijn zus Steph (Karina Smulders) en Samarinde (Carice van Houten) huilen, ruziën en lachen om het familiedrama zijn ook intens, passievol en rauw. Waar de film dan toch wringt? De rommelige vertelstructuur ontregelt het laatste project van de vorig jaar overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen nogal. Zit je net met een brok in je keel naar Giph en zijn aftakelende moeder te kijken, neemt een ongenode spring in de tijd je in eens mee naar een vakantieorgie waarin Tygo Gernandt, Halina Reijn, Maaike Neuville en Johnny de Mol zich ontpoppen als de bijzonder onsympathieke vriendenkliek van Giph, door topless in een pool te springen. Ondanks dat is Ik omhels je met duizend armen een mooie en ontroerende kroon op het oeuvre van Willem van de Sande Bakhuyzen.

Ik omhels je met 1000 armen (2006) is een bewerking van het gelijknamige boek van Ronald Giphart en de laatste film onder regie van Willem van de Sande Bakhuyzen voor zijn overlijden. De regisseur maakte de première zelf niet meer mee.

Zowel de geluidsafdeling als bijrolspeelster Catherine ten Bruggencate wonnen voor Ik omhels je met 1000 armen een Gouden Kalf, de Nederlandse oscar. De ontwerper van de productie en de cinematograaf kregen eveneens een nominatie, maar verzilverden deze niet.
Verhaal

De film gaat over de complexe relatie tussen Giph (eerste grote hoofdrol van Tijn Docter) en Samarinde (Carice van Houten). Samarinde is een succesvol model dat deze bloeiende carrière verkiest boven haar arts-assistentschap kindergeneeskunde. Giph is portier in het ziekenhuis en aspirerend auteur.

Hun relatie komt onder forse druk te staan door de uitzichtsloze situatie van Giphs moeder Lotti (Catherine ten Bruggencate), die aan multiple sclerose lijdt. Waar Giph erg introvert en individualistisch met zijn gevoelens hierover omgaat, heeft Samarinde er enorm behoefte aan dat hij zich uit tegenover haar. Terwijl Samarinde in Japan is en totaal niet op de hoogte is van een plotselinge achteruitgang in de toestand van Lotti, kiest deze ervoor om euthanasie te plegen. De eerstvolgende keer dat Giph zijn vriendin telefonisch spreekt, is Lotti overleden. Hierdoor komt de relatie tussen de twee geliefden verder onder druk te staan en de situatie explodeert tijdens een seks vakantie met vrienden in Las Palmas.
Cast

    Tijn Docter - Giph
    Carice van Houten - Samarinde
    Catherine Ten Bruggencate - Lotti, Giphs moeder
    Karina Smulders - Stef, Giphs zusje
    Halina Reijn - Lureen, een vriendin van Samarinde
    Tygo Gernandt - Egon
    Maaike Neuville - Gulpje
    Johnny de Mol - Thijm
    Maartje Remmers - Meija

Ik omhels je met 1000 armen
Regie Willem van de Sande Bakhuyzen
Producent Brechtje Schaling
Scenario Ronald Giphart (boek)
Ruud Schuurman
Edward Stelder
Première 9-3-2006
Genre Drama
Komedie
Speelduur 110 minuten
Taal Nederlands
Land Nederland
Budget 2,5 miljoen euro

 
Bitterzoet twintigersverdriet

"De enige constante is het gekonkel tussen Giph enerzijds en zijn moeder en vriendin anderzijds. Waarbij die laatste twee de show stelen. Wat de vraag opwerpt waarom we bijna twee uur zouden kijken naar een jongen met een enorm bord voor zijn kop en vrienden wier belevingswereld zich tot seks beperkt."

Droeve filmgeschiedenis levert prachtige ontroerende film

Het vrolijke uit het leven en het droevige van de dood zijn de twee emotionele tegenpolen waarop deze boekverfilming gebaseerd is. En die twee gaan niet samen: het schuurt, het kreunt en doet pijn. Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, overleden aan de gevolgen van kanker, kon 'Ik omhels je met 1000 armen' slechts ternauwernood voltooien. Tijdens zijn eigen stervensproces legde hij de laatste hand aan de montage, waarmee deze rolprent een bizarre relatie met de werkelijkheid krijgt. Het gelijknamige boek waarop deze film gebaseerd is, is namelijk op zijn beurt weer deels gebaseerd op het stervensproces van schrijver Ronald Giphart's eigen moeder.

In dit verfilmde verhaal gaan Giph, een beginnend schrijver en zijn vriendin Samarinde, net afgestudeerd arts en veelgevraagd model, met een stel blitse vrienden uit de film- en tv-wereld op vakantie in Spanje. Zijn relatie met Samarinde komt onder spanning te staan doordat Giph zijn verdriet om zijn zojuist overleden moeder niet geheel of geheel niet heeft verwerkt. Een prachtig contrast tussen het hedonisme van de feestende vriendenclub in La Palma en het innerlijke verdriet van Giph illustreert dat hij niet in staat is zijn verdriet te delen met zijn vriendin Samarinde, laat staan met zijn aalgladde oppervlakkige vrienden.

Tijn Docter speelt Giph, met als tegenspeelsters Carice van Houten als Samerinde en Catherine ten Bruggencate als Giph's dominante moeder. Docter draagt de film met verve. Carice bewijst weer eens van eenzame klasse te zijn in haar gevarieerde spel. Ze is charismatisch en kundig als altijd. Jaap Spijkers, idem dito. Karina Smulders geeft op een heel vanzelfsprekende manier gestalte aan de rol van Giph's zusje en speelt zich hiermee in de kijker. Prima prestatie. De hele casting is trouwens puik in orde. Bekende namen als Halina Reijn, Maaike Neuville, Tygo Gernandt en Johnny de Mol spelen min of meer zichzelf en zetten daarom heel naturel een neusje van de zalm neer van de Nederlandse en Vlaamse tv-wereld: Gernandt voorop, compleet met grote gebaren.

Met grote emoties filmmaken heeft alleen zo zijn voor- en nadelen. Willem van de Sande Bakhuyzen was er in ieder geval duidelijk een voorstander van. Het voordeel is dat een belangrijk deel van het Nederlandse bioscooppubliek dat wel gewend is, daar het overgrote deel van het filmaanbod in Nederland uit Amerika komt en daar is lichte 'overacting' geen ongewoon verschijnsel. Ook kan je de film lekker op die emoties laten drijven, prima voor een verhaal wat draait om de zoekende driehoeksverhouding Giph, zijn moeder en Samarinde.

Het nadeel echter illustreert toneelactrice Catherine ten Bruggencate. Haar emoties zijn zo groot en haar motoriek dusdanig, dat het publiek op rij vijfendertig van het theater het ook nog prima kan volgen. Alleen, voor de camera werkt het niet. Het bewijst dat acteren voor een camera toch echt een andere vaardigheid is dan acteren op het toneel, groots spelen of niet. Van de Sande Bakhuyzen koos terecht voor een spannende mix van film-, tv- en theatertalent en zette ze aan tot die grote emoties, maar moest dit soort ongewenste neveneffecten dus voor lief nemen. It's a thin line between love and hate, zullen we maar zeggen.

Het is Van de Sande Bakhuyzen echter onmiddellijk vergeven, want de film staat verder als een huis. Hoe droef de situatie rond zijn eigen persoon ook was, het eindresultaat is niet een droevige film. Door het heen en weer springen in tijd ontvouwt er zich een vertelling die je dicht bij de emoties houdt van de karakters en die nemen je mee naar zowel leuke als ontroerende momenten. Het verhaal wordt nergens voorspelbaar en die emoties, die zijn mooi: soms geestig, soms meeslepend. Ook een pluim voor scenarioschrijvers Ruud Schuurman en Edward Stelder. Jammer alleen dat het nooit duidelijk wordt waarom Giph zijn vriendin Samarinde zo nadrukkelijk buitensluit, want zijzelf geeft daar geen enkele aanleiding toe.

Ronald Giphart kan tevreden zijn met de verfilming van zijn boek 'Ik omhels je met 1000 armen'. Het is zeker zijn beste boekverfilming tot nu toe. Met Van de Sande Bakhuyzen heeft Nederland een groot regisseur verloren. Zo is het leven, maar hulde voor deze meesterverteller.

Ik omhels je met duizend armen is de laatste film van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, die in september 2005 op 47 jarige leeftijd overleed aan darmkanker. Van de Sande Bakhuyzen is bekend geworden door televisieseries als Oud Geld en Bij ons in de Jordaan en films als Cloaca en Leef!. Naast zijn bezigheden in de wereld van film en televisie regisseerde hij verschillende theaterproducties. Ik omhels je met duizend armen is de verfilming van de gelijknamige roman van Ronald Giphart. Het is een prachtige film geworden, met mooi acteerwerk van de hoofdrolspelers waaronder Maaike Neuville en zonder de woordgrappen en grofheden van Giphart.

De jonge schrijver Giph (Tijn Docter) gaat met zijn vriendin Samarinde (Carice van Houten) en hun vriendenclub op vakantie naar La Palma. Samarinde is hot, arts en sexy fotomodel, haar vriendinnen zijn eveneens fotomodel(Maaike Neuville) of actrice en de jongens zijn acteur, producent, schrijver, of een combinatie daarvan. Ze duiken al dan niet gekleed in het zwembad, gaan zich te buiten aan drank, witte poeder, pillen en elkaar. Ze maken grappen, lachen, de zon schijnt en ze hebben het prima naar hun zin. Behalve Giph en Samarinde. Giphs moeder is kort geleden overleden, terwijl Samarinde in Japan zat voor een modellenklus. Op La Palma vertelt ze Giph dat ze zwanger is, terwijl Giph zich juist had voorgenomen om het na de vakantie uit te maken. Dilemma.

Mooi acteerwerk
De hoofdpersonen in film en boek hebben dezelfde namen en maken ongeveer hetzelfde mee. Giph, het alter ego van Giphart, debuteert als schrijver en wordt verliefd op Samarinde. Lotti, de moeder van Giph en een prachtige rol van actrice Catherine ten Bruggencate, heeft een spierziekte en pleegt euthanasie. Maar waar Giphart oppervlakkige personages neerzet, die de gebeurtenissen rond de dood van Lotti met een zekere distantie (Giph) en hardheid (Samarinde) tegemoet treden, wekt Van de Sande Bakhuyzen zijn hoofdpersonen op subtiele wijze tot leven.

Tijn Docter speelt een vertwijfelde Giph, die het verdriet over de ziekte en het naderende einde van zijn moeder niet kan delen met zijn vriendin. Zijn moeder stelt hoge eisen aan haar kinderen. Ze wil geen vreemden in huis, dus Giph en zijn zusje nemen een groot deel van de zorg op zich. Onder luid godverdomme-geroep van zijn moeder helpt hij haar bij de meest intieme handelingen. Hij wast haar en gooit vieze incontinentieluiers weg. Tegelijkertijd mag over de aangekondigde euthanasie vooral niet dramatisch worden gedaan. Mamma is ziek, dus mamma mag alles bepalen. Giph laat het allemaal gelaten over zich heen komen. Hij deinst terug voor de heftigheid van zijn moeder, maar doet wat van hem wordt gevraagd. En de kleine bewegingen in zijn gezicht, zijn gebaren en lichaamstaal, zeggen veel meer dan de gekunstelde spitsvondigheden die Giphart zijn alter ego in de roman laat uitspreken.

Ook Carice van Houten speelt subtiel en natuurlijk. Zij laat zien hoe Samarinde steeds wanhopiger wordt van het gedrag van Giph. Geen hysterisch gedoe of krokodillentranen, maar kleine gebaren, een stembuiging of een blik. Ze wil met hem praten over Lotti, over zijn gevoelens en probeert hem te steunen. Maar Giph sluit haar buiten en slaat liever de douchewand kapot, dan haar toe te laten in zijn binnenwereld.

Liefde
Van de Sande Bakhuyzen heeft een prachtige film gemaakt over ziekte, dood, verdriet en liefde. De liefde tussen moeder en zoon en de onderhuidse spanningen in deze relatie, maar ook de liefde tussen twee geliefden brengt hij veelvormig in beeld. De verliefdheid, een gelukkige twinkeling in Giphs ogen als hij naar Samarinde kijkt nadat zij voor het eerst met elkaar hebben geslapen, de innige omhelzingen en de uiteindelijke verwijdering die langzaam tussen hen ontstaat. Van de Sande Bakhuyzen laat genadeloos zien hoe verdriet mensen uit elkaar kan drijven. Ik omhels je met duizend armen is een waardige laatste film van een van de beste Nederlandse regisseurs van de afgelopen jaren.

Na Ik ook van jou en Phileine zegt sorry is Ik omhels je met duizend armen de derde verfillming van een boek van Ronald Giphart. Naar goed Nederlands gebruik is er aan seks, naakt en groffe taal geen gebrek in de film. De schrijver zelf vind Ik omhels je met duizend armen de beste tot nu toe: "De film overtreft mijn stoutste verwachtingen." Voor ons ligt dat wat anders. Het verhaal over Giphs moeder die aan multiple sclerose lijdt en haar eigen dood wil regisseren is indrukwekkend. De scenes waarin Giph (Tijn Docter), zijn zus Steph (Karina Smulders) en Samarinde (Carice van Houten) huilen, ruziën en lachen om het familiedrama zijn ook intens, passievol en rauw.

Waar de film dan toch een beetje wringt? De rommelige vertelstructuur ontregelt het laatste project van de vorig jaar overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen nogal. Zit je net met een brok in je keel naar Giph en zijn aftakelende moeder te kijken, neemt een ongenode spring in de tijd je in eens mee naar een vakantieorgie waarin Tygo Gernandt, Halina Reijn, Maaike Neuville en Johnny de Mol zich ontpoppen als de bijzonder onsympathieke vriendenkliek van Giph.

Een feest aan de rand van een zwembad loopt door de drank uit op een orgie waarin iedereen uiteindelijk naakt in het zwembad springt. Ondanks dat is Ik omhels je met duizend armen een mooie en ontroerende kroon op het oeuvre van Willem van de Sande Bakhuyzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten