woensdag 23 februari 2011

Maaike Neuville in De Pappenheimers

Maaike Neuville in De Pappenheimers!
Dieter Van Ryckeghem vond dat het tijd werd om 's iets terug te doen voor de thesisbegeleiding van Leen Billiet. En dus bezorgde hij haar met het winnende antwoord ("Delvaux", voor wie het wil weten) zomaar eventjes de helft van €8000.
 
Wat €4000 is, als wij toch nog een beetje kunnen rekenen, en dus een fikse smak. En Bart De Pauw, die zal het met iets minder moeten stellen, maar hem zien we vanaf volgende week wel terug in De kazakkendraaiers.
Moesten het stellen met een drankbonnetje van het Woestijnviscafé: Anouk Van de Velde, Floris Adriaenssens en Maaike Neuville en Ann Eggermont, Tom Demuynck en Ronny Mosuse.
Er zijn programma's die haast niet meer uit het tv-landschap weg te denken zijn. ‘De pappenheimers', de winterquiz op één, behoort zeker tot dat lijstje. Drie teams van twee ‘gewone' Vlamingen worden na een kennismakingsronde gekoppeld aan een BV zoals Vlaamse actrice Maaike Neuville.
 
Ze krijgen een heuse verzameling cryptische, geniepige en vaak wreedaardig geformuleerde vragen op hun bord, waarna de finale wacht voor het winnende trio. Hier geldt het klassieke ‘alles of niets'-concept: de kandidaten winnen het geld dat ze doorheen de quiz bijeen hebben gesprokkeld, of ze gaan bij verlies met lege handen naar huis.
 
Dit risico levert vaak uiterst genietbare finales op waar emotionele ontlading en teleurstelling dicht bij elkaar liggen. Wat zijn nu de andere elementen die van ‘De pappenheimers' zo'n succesformule maken?
Eerst en vooral moet de kundige leiding er voor iets tussen zitten. Tom Lenaerts is na negen seizoenen nog altijd ceremoniemeester, en een quiz als deze kan zich geen betere presentator indenken. Hij is serieus als het moet, maar vaak trakteert hij de kandidaten op een speelse opmerking.
Een ander opvallend onderdeel vormen de BV's zoals Maaike Neuville die aan de duo's worden gekoppeld. Dit is één aspect dat doorheen de jaren wat verzwakt is. Het valt namelijk op dat dezelfde BV's al eens meerdere malen durven terugkeren en dat er weinig nieuwe namen bijkomen.
 
Soms hadden we de indruk dat de medewerkers van het programma moeite hadden om de afleveringen met bekende koppen te vullen. De kern van het BV-concept blijft wel werken: hun medewerking is net zo belangrijk als de andere twee in het team en winnen of verliezen hangt ook van hen af. Het komt vaak voor dat de laatste vragen in de finale voor de BV zijn weggelegd, die dan ook een zekere druk voelt. Maaike Neuville kan erover meepraten.
Tom Lenaerts stelt opnieuw elke zondag drie duo’s op de proef in het negende seizoen van De pappenheimers. Zij kunnen in het nieuwe seizoen onder meer rekenen op hulp van Rani De Coninck, Alexander De Croo, Alex Agnew, Wouter Van Besien, Maaike Neuville, Steven Van Ackere, Bart Cannaerts, Marc Didden, Nathalie Meskens, Christophe Deborsu, Lieven Scheire en Raf Walschaerts.
Tom Lenaerts die de kazoo zijwaarts bespeelt om een Berdien Stenberg-hit te stimuleren voor het thema "laagdrempelige klassieke muziek". Jelle De Beule die ontdekt hoe klein Vlaanderen is wanneer hij zijn voormalige lerares Engels in het andere team ontwaart. Nathalie Meskens die bij haar eerste deelname zonder noemenswaardige aanleiding vertelt dat haar borsten groter blijven groeien en zich daardoor verzekert van een nieuwe deelname.
Of nog: Freddy De Kerpel die naar aanleiding van het thema "oneliners van de Heer" de studio muisstil krijgt door rustig zijn tijd te nemen om uit te leggen dat hij graag en vaak in de Bijbel leest. En een kandidaat die "Bart De Wever" antwoordt op de vraag naar een steeds dikker en populairder wordende Antwerpenaar met een harig slurfje. Kai Mook dus.
Herinner je je ze nog? De bizarre ontlokkingen, de talloze nagelbijtmomenten en de vrolijke noten op zondagavond waar Tom en De pappenheimers je vorig seizoen breed glimlachend op trakteerden? Goed nieuws: ze zijn terug!
De redactie toog alvast aan het werk om 1260 nieuwe vragen te bedenken voor het nieuwe seizoen. Om 36 geschikte quizduo's met dat tikkeltje je ne sais quoi te vinden, werd de crème de la crème geselecteerd van 402 kandidatenkoppels. En stond al even hoog op het to dolijstje: 195 nieuwe titels bedenken voor de al even talrijke thema's. Het resultaat zie je in het negende seizoen van De pappenheimers met Maaike Neuville.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten