donderdag 17 februari 2011

Maaike Neuville in De Smaak van De Keyser

In de fictiereeks ‘De Smaak van De Keyser’ vertolkt actrice Maaike Neuville de rol van de jonge Anna. Ze is een van de beste vriendinnen van het hoofdpersonage Helena.
Maaike Neuville zet in ‘De Smaak van de Keyser’ een schitterende rol neer. Als jonge Anna is ze een van de beste vriendinnen van Helena.  Maaike Neuville werkt in de stokerij van De Keyser, maar Helena ontslaat haar wanneer ze te weten komt dat Anna een relatie heeft met een Duitser.
De 27-jarige actrice Maaike Neuville volgde haar opleiding aan de Studio Herman Teirlinck.  Tijdens haar studies had ze al een gast en naaktscène in de politieserie 'Rupel'. Haar eerste filmrol was een hoofdrol als Charlotte in ‘De Indringer’. Later speelde Maaike Neuville haar eerste grote televisierol als Saartje Hendrickx, de dochter van Elisabeth, in 'Katarakt'. 'De Smaak van De Keyser' bracht haar snel terug naar Limburg. "Het is hier prachtig, je waant je in een ander land", zegt Maaike Neuville.
De Smaak van De Keyser is een 10-delige Belgische televisieserie die van 7 december 2008 tot 8 februari 2009 iedere zondag werd uitgezonden door één, met Maaike Neuville in één van de hoofdrollen. Het scenario is van Marc Didden. Vanaf 6 januari 2009 wordt de serie ook op de Franstalige zender La Une uitgezonden onder de naam L'empereur du goût ("De keizer van de smaak"). De serie werd hiervoor in het Frans nagesynchroniseerd. De RTBf en de Franse Gemeenschap assisteerden in deze Caviar productie. Er is ook belangstelling vanuit andere landen voor de serie, onder andere vanuit Nederland.
Op het Festival International des Programmes Audiovisuels (FIPA) in Biarritz werd de serie in januari 2009 bekroond met de Fipa d'Or van de beste fictieserie, de beste actrice (Marieke Dilles) en de beste muziek (Wim De Wilde). Op 27 maart 2009 kreeg de serie de Vlaamse Televisie Ster 2008 voor Beste Fictieprogramma uitgereikt door de Vlaamse Televisie Academie. Matthias Schoenaerts werd ook als Beste Acteur gekozen.
1939. Helena De Keyser verpandt haar hart aan Alfred, haar grote liefde. Maar tijdens de oorlog komt Alfred in onduidelijke omstandigheden om het leven in het oorlogsgevangenenkamp van Fallingbostel. Helena trouwt uiteindelijk met George, Alfreds vriend. Ze stort zich op haar levenswerk: jeneverdistillerie De Keyser in Hasselt.
2008. Op vraag van haar grootmoeder Helena start kleindochter Alessandra een onderzoek naar de ware toedracht van Alfreds dood. Hierbij stuit ze op lang begraven gebeurtenissen. Deze feiten werpen een nieuw licht op het verleden.
"De Smaak van De Keyser" is een familiesaga rond drie generaties van vrouwen in een Hasseltse jeneverstokerij. Het is ook het verhaal van een spannende en mysterieuze zoektocht naar de waarheid en, zijdelings, naar de ultieme smaak van jenever.
Personage     De Smaak van De Keyser
Jong (1940)     Jong (1961)     Oud (2008)
Helena De Keyser     Marieke Dilles     Katelijne Damen
Alessandra Cimino         Laura Verlinden
Martine Reeckmans         Lotte Pinoy     Marijke Pinoy
Alfred Lenaerts     Matthias Schoenaerts   
George Reeckmans     Mathijs Scheepers     Vic De Wachter
Jacques Marchoul     Tibo Vandenborre     Johan Leysen
Thieu Verdin     Nico Sturm     Dirk Van Dijck
Charlotte Vranken     Lotte Heijtenis     Katelijne Verbeke
Ruben Lenaerts         Jeroen Van Dyck
Mario         Kevin Janssens
Louise Lecron     Laura Grosjean     Marie Vinck     Hilde Van Mieghem
Beppe Cimino         Pieter Embrechts   
Anna     Maaike Neuville         Karin Tanghe
Germaine Sergooris     Camilia Blereau   
Henri De Keyser     Serge-Henri Valcke   
Charles     Frank Vercruyssen   
Klaus     Serge Falck   
De televisieserie Katarakt met Maaike Neuville, die eerder werd uitgezonden, zorgde voor meer bekendheid van Limburg, meer bepaald het Zuid-Limburgse Haspengouw. Om Hasselt als hoofdstad van de smaak meer bekendheid te geven, verleenden Toerisme Vlaanderen vzw, de stad Hasselt en de Provincie Limburg hun medewerking aan de realisatie van deze televisieserie.
De serie werd opgenomen op diverse Hasseltse locaties, zoals de Japanse Tuin, het Gerechtshof op de Havermarkt, de beschermde, door architect Huib Hoste ontworpen directeurswoning aan de Koningin Astridlaan en het Nationaal Jenevermuseum Hasselt. Ook het Fort van Eben-Emael was een van de belangrijke plaatsen waar men opnames maakte.
 
Maar alle scènes die zich in het fort afspelen, zijn in het Fort van Liezele opgenomen. Dit fort leende zich, met de historische zalen anno 1940 en onderaardse gangen, perfect als locatie voor de opnames. De buitenscènes met Maaike Neuville werden in hoofdzaak opgenomen bovenop het fort van Tancrémont. Ook alle special effects zoals explosies, vuur en rook werden in het Fort van Liezele opgenomen. Behalve in Limburg werd er ook in Namen, Mariembourg en Marche-en-Famenne gedraaid.
De beelden in de moderne stokerij werden gefilmd in de Graanstokerij Braeckman in Oudenaarde, in Oost-Vlaanderen.
 
In 2009 loopt er in het Nationaal Jenevermuseum Hasselt een tentoonstelling The making of over de realisatie van de serie. De cast met Maaike Neuville en de crew geven dan uitleg hoe de serie tot stand kwam en hoe zij zich inleefden in de plot. Voor de serie werden vele stukken uit de collectie uitgeleend, zoals het materiaal voor het laboratorium van Helena, de stempels van de accijnsbeambte en de ketels van de sluikstoker George. De museumstaf stelde zijn kennis ter beschikking van de makers van de serie en corrigeerde waar nodig het scenario op technische onnauwkeurigheden.
Maaike Neuville is een Vlaamse theater- en filmactrice. Ze genoot haar opleiding aan de Studio Herman Teirlinck en strikte tijdens haar studies al een gastrol in de politieserie Rupel. In 2005 verwierf ze de titel van Meester in de dramatische kunst.
Maaike Neuville werd bekend bij het grote publiek door haar rol in Katarakt. De topserie De Smaak van de Keyser betekende haar grote doorbraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten