zaterdag 3 november 2012

Maaike Neuville met Barbara Sarafian in Clan, nieuwe topserie op vtm


Maaike Neuville met Barbara Sarafian in Clan, nieuwe topserie op vtm

Zusterliefde zorgt voor een moord. Clan is een nieuwe Vlaamse topreeks met onder andere Inge Paulussen, Barabara Sarafian, Maaike Neuville, Herbert Flack en vele anderen.

Tien afleveringen lang worden de kijkers vanaf 3 september 2012 elke maandag meegezogen in het leven van de Goethals-zussen.

Vier zussen beramen een moordcomplot. Zonder medeweten van hun vijfde zus Goedele, zoeken ze uit hoe ze hun onuitstaanbare schoonbroer Jean-Claude kunnen vermoorden. Eva, Veerle, Birgit en Rebekka Goethals hebben elk zo hun eigen reden om hem van kant te maken. Maar bovenal willen ze hun vervreemde zus Goedele, die met Jean-Claude getrouwd is, een dienst bewijzen en de Goethals-Clan weer samen brengen. Al jaren betreuren ze het lot van Goedele. Pogingen om hun zus tot inzicht te brengen haalden niets uit. Kortom: Jean-Claude is in alle opzichten een eikel van een vent en vraagt om liquidatie. Maar iemand vermoorden blijkt in de praktijk niet zo evident te zijn. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en heersen er praktische gevaren. Bij elke moordpoging van de zussen vallen er slachtoffers. Maar jammer genoeg: geen van die slachtoffers is Jean-Claude. In het begin is de collateral damage beperkt. Maar de zijschade groeit onvermijdelijk buiten proportie.

U merkt het, is geen klassieke who-dunnit, maar draait volledig rond de vragen ‘Waarom?’ en ‘Hoe?’. Dit originele concept – bedacht door de getalenteerde nieuwkomer Malin-Sarah Gozin – zal de liefhebbers van mysterie, ingenieuze plots en humor als een krachtig wapen tien afleveringen lang weten te charmeren en te intrigeren.

De hoofdcast van ‘Clan’ bestaat uit een ensemble van sterke acteurs en actrices. De zussen worden vertolkt door Inge Paulussen, Barbara Sarafian, Kristine Van Pellicom, Ruth Becquart en Maaike Neuville. Dirk Roofthooft geeft gestalte aan de omstreden schoonbroer. Geert Van Rampelberg en Robby Cleiren zijn de verzekeringsagenten die de dood van Jean-Claude grondig willen onderzoeken. Naast deze hoofdcast schitteren nog een aantal andere grote namen in ‘Clan’: Mathijs Scheepers, Steve Geerts, Sien Eggers, Herbert Flack, Gert Winckelmans, Stefaan Degand, Gilda De Bal, Jaak Van Assche, Tibo Vandenborre, Nico Sturm en Frank Focketyn.

VTM pakt vanaf 3 september uit met verrassend sterke fictiereeks ‘Clan’ met in de hoofdrol Maaike Neuville

Komen vier zussen weg met de moord op hun schoonbroer?

Er staat een lijkwagen voor de deur, binnen ligt een rouwregister om te tekenen, en er worden pistolets geserveerd zoals bij een echte koffietafel. En toch zag je gisteren in de parochiezaal in Ekeren niets dan lachende gezichten. Terecht. Want na het bekijken van een eerste aflevering wist iedereen: VTM heeft met ‘Clan’ een straffe nieuwe fictiereeks in huis.

Het kan dit najaar nog leuk worden op uw tv-scherm. Zowel VRT als VTM zetten door de komst van de nieuwe zender Vier fors in op fictie. Maar er is meer. De commerciële zender pakt binnenkort ook nog eens uit met een serie die je normaal op Eén verwacht. Het valt natuurlijk af te wachten hoe de intrige zich in de negen volgende afleveringen ontrolt, maar in de eerste aflevering van Clan lijkt alles alvast juist te zitten: we krijgen een fijn verhaal vol spanning en humor, plus uitstekende acteurs.

De clan in kwestie, dat zijn de vier zussen Goethals. Zij zijn hun onuitstaanbare schoonbroer Jean-Claude dusdanig beu, dat ze hem vermoorden. Zonder medeweten van Goedele, de vijfde zus Goethals. De perfecte moord? Daar lijkt het op. Ware het niet dat twee verzekeringsmakelaars, de broers Dewitt, failliet gaan als ze de levensverzekering van Jean-Claude moeten uitbetalen. Zij besluiten op onderzoek uit te gaan. En al meteen in die eerste aflevering wordt duidelijk dat er meer aan de hand is met die vijf zussen dan op het eerste gezicht lijkt.

Straffe cast
De Jean-Claude die in de eerste aflevering ten grave wordt gedragen, is Dirk Roofthooft, bekend van zijn straffe theaterwerk, De ronde en Terug naar Oosterdonk. Zijn nietsvermoedende vrouw Goedele wordt gespeeld door Inge Paulussen, ooit nog inspecteur in Witse. Haar vier moordende zussen zijn Barbara Sarafian (Aanrijding in Moscou), Kristine Van Pellicom (Dirty mind, naast Wim Helsen), Maaike Neuville (Weekend aan zee) en theateractrice Ruth Becquart. De speurneuzen van dienst worden geacteerd door Geert Van Rampelberg (De zaak Alzheimer, Code 37 - De film) en theateracteur Robby Cleiren (De Roovers).

Allen toonden ze zich gisterochtend bij de voorstelling in Ekeren bijzonder opgetogen met de reeks. ‘Ik vond in het scenario een licht absurde toon die ik in Vlaanderen nog niet veel onder ogen heb gekregen’, klonk het bij Roofthooft.

‘Voor mij was het, met zo’n mooi scenario, echt een grote eer om hieraan te mogen deelnemen’, verwoordde Barbara Sarafian het. ‘Om deel te kunnen uitmaken van een groep acteurs waarmee je samen een reeks draagt.’

‘Het is humor en drama samen in een mix die de realiteit overstijgt’, aldus Maaike Neuville. ‘Het gaat enerzijds om die moord en anderzijds krijg je ook een mooi psychologisch portret van al die mensen.’

Kristine Pellicom was de actrice met wellicht de grootste glimlach. ‘Ik kom zelf uit een gezin met vijf zussen. Toen ik dit zag, dacht ik: hier moét ik gewoon bij zijn. En let maar op: dit verhaal zich enorm goed in elkaar. Het zit vol mysterieuze én grappige details.’

Nog één ding. Doe VTM één plezier: noem dit, met al die vrouwen aan boord, geen vrouwenreeks. Want dat wil de commerciële zender niet geweten hebben. ‘Van vlees en bloed met Maaike Neuville noemde toch ook niemand een mannenreeks?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten