dinsdag 10 december 2013
Regisseuse Maaike Neuville wint prijs voor het Beste Debuut met kortfilm ‘Sonnet 81’
Regisseuse Maaike Neuville wint prijs voor het Beste Debuut met kortfilm ‘Sonnet 81’
Maaike Neuville bij de winnaars van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven 2013
Op zaterdag 7 december 2013 werd de 19e editie van het Internationaal Kortfilmfestival feestelijk afgesloten met de uitreiking van alle prijzen in de IKL-competitie en de overhandiging van de VAF Wildcards. Deben Van Dam en Maaike Neuville zijn de grote winnaars.
Het palmares is in vele opzichten uitzonderlijk. Zo wint Deben Van Dam met zijn kortfilm ‘De Weg van Alle Vlees’, een zwarte komedie met in de hoofdrollen Flor Decleir en Sam Louwyck, niet alleen de Juryprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm, de film was ook topfavoriet bij de festivalbezoekers en mocht ook de Publieksprijs voor Beste Vlaamse Kortfilm mee naar huis nemen. Eerder deze week mocht Van Dam ook al de HUMO Award én een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds in ontvangst nemen. Vier bekroningen voor dezelfde film is uniek in de geschiedenis van het Int. Kortfilmfestival Leuven.
Ook Maaike Neuville scoort erg goed dit jaar: ze wint de Prijs voor het Beste Debuut met haar eindwerk ‘Sonnet 81’, een intiem in beeld gebracht en erg knap geacteerde film over een koppel dat het overlijden van hun dochter herdenkt samen met haar nauwe vrienden. Ook deze film won eerder deze week al een Wildcard van het VAF.
De Publieksprijs voor de Beste Vlaamse Animatiefilm gaat naar Wouter Bongaerts voor zijn film ‘Mia’. Deze film, die in Belgische première ging op het IKL, won enkele weken geleden ook al de Prijs van het Publiek op het Austin Film Festival in Texas (USA).
NOG EEN REGISSERENDE ACTRICE
ShortsTV organiseerde opnieuw ‘The Pitch’, een wedstrijd waarbij filmmakers met een goed idee een budget konden winnen om dit idee uit te voeren. ‘The Pitch 2013’ werd gewonnen door de jonge duizendpoot Frederike Migom, die ook een ontluikende carrière als actrice heeft.
Een overzicht van alle Vlaamse winnaars:
VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE
Prijs van de Jury: ‘De Weg van Alle Vlees’ (Deben Van Dam)
Prijs voor het Beste Debuut: ‘Sonnet 81’ (Maaike Neuville)
Prijs van het Publiek: ‘De Weg van Alle Vlees’ (Deben Van Dam)
VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE
Prijs van het Publiek: ‘Mia’ (Wouter Bongaerts)
HUMO Award
‘De Weg van Alle Vlees’ (Deben Van Dam)
ShortsTV Award
Frederike Migom
VAF WILDCARDS
Fictie: ‘Sonnet 81’ (Maaike Neuville) en ‘De Weg van Alle Vlees’ (Deben Van Dam) Documentaire: ‘Peut-être le noir’ (Juliette Joffé) en ‘28 Rue Brichaut’ (Hannes Verhoustraete) Animatie: ‘Eén, twee, drie, piano!’ (Nienke Deutz) Filmlab: ‘Fabric of Time’ (Miki Ambrózy)
Maaike Neuville kreeg voor haar eindwerk als regisseuse, de kortfilm 'Sonnet 81', de prijs voor het beste debuut. Ook zij won eerder deze week al een Wildcard.
Erik Van Looy en Maaike Neuville hebben in "Reyers laat" hun licht laten schijnen over de opmars van de Belgische film. Veerle Baetens won het voorbije weekend de prijs voor beste actrice op de European Film Awards. "Een verrassing is dat niet. Ik vind het een fantastische actrice en er zijn nog veel meer goede acteurs en actrices in Vlaanderen", aldus Erik Van Looy.
Erik Van Looy merkt in "Reyers laat" op dat de Belgische filmwereld een mooie inhaalbeweging heeft gemaakt op internationaal vlak. De voorbije jaren scoorden onder meer "Rundskop" en "De loft" goed en dat succes is er ook voor "The broken circle breakdown".
"Ik heb nog met Veerle Baetens samengewerkt. Na twee minuten had ik al het gevoel, wat een fantastische actrice. Er zijn veel goede acteurs en actrices in Vlaanderen en ze worden steeds meer opgemerkt, maar Baetens is wel een heel straffe madam", aldus Van Looy.
"Maar er gebeurt veel meer met de Belgische film. Plots is het een populair product. Het is te vergelijken met de Rode Duivels. Vandaag wil elk team uit de Premier League in Engeland een Belg in het team. De Belgische regisseurs, maar ook cameramannen en medewerkers voor en achter de schermen zijn gewild. Vroeger gingen de prijzen op de grote festivals in Europa naar films uit grote landen. Het is nieuw dat Belgen het nu ook ver schoppen op die festivals", aldus Van Looy.
Actrice Maaike Neuville zat als collega van Van Looy in "Reyers laat". Neuville oogstte het voorbije weekend succes met haar eerste kortfilm "Sonnet 81". "Ik wil ook mijn eigen verhalen vertellen. Als regisseur kan ik acteurs laten doen wat ik zelf als actrice op de set wil doen", aldus Neuville.
Erik Van Looy is onder de indruk van het debuut van Maaike Neuville. "Ik heb de film drie keer gezien en was er drie keer door ontroerd. "Sonnet 81" is op een gedurfde en trefzekere manier gemaakt", aldus Van Looy.
Maaike Neuville krijgt subsidie voor eerste fictiefilm
Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) deelt dit jaar Wildcardsubsidies uit aan Maaike Neuville en Deben Van Dam voor fictie, Julliette Joffé en Hannes Verhoustraete voor documentaire, Nienke Deutz voor animatie en Miki Ambrozy voor filmlab.
De laureaten voor deze subsidies, waarmee de betrokkenen een eerste professioneel filmproject kunnen realiseren, worden geselecteerd op basis van de ingestuurde eindejaarswerken van laatstejaars in Vlaamse filmopleidingen. Voor filmlab (experimenteel werk) bedraagt de subsidie 25.000 euro, voor een documentaire 40.000 euro en voor fictie en animatie 60.000 euro.
Actrice Maaike Neuville kreeg een Wildcard voor "Sonnet 81" waarin ze een subtiel en poëtisch portret schetst over vergankelijkheid en onsterfelijkheid. Voor Deben Van Dam is de Wildcard al de tweede keer dat hij tijdens het Internationaal Kortfilmfestival in de prijzen valt. Maandag kreeg hij voor zijn kortfilm "De weg van alle vlees" al de Humo Award.
De Wildcards worden traditioneel uitgereikt tijdens het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven. De uitreiking vindt volgende zaterdag plaats in het Stuk.
Maaike Neuville in interview over haar film ‘Sonnet 81′
Actrice Maaike Neuville heeft een tweede kortfilm gemaakt. ‘Sonnet 81’ heet ie. We lezen dat het een film is over jonge mensen die samenkomen om de dood van een vriend te herdenken. Meer weten we niet. Eigenlijk willen we ook niet te veel weten. Want we willen zeker de film zien op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven, waar de prent inmiddels haar wereldpremière heeft beleefd. We stuurden in afwachting al enkele vraagjes naar de actrice/regisseuse en ze stuurde ons per mail haar antwoorden terug. Waardoor we nu nog meer popelen om haar film te zien.
Zoals Shakespeare weleer mijmer je in ‘Sonnet 81’ over de vergankelijkheid. Een zwaar thema voor een jonge filmmaakster. Hoe kom je erbij?
Maaike Neuville : ‘Zoals altijd wanneer je iets maakt raak je geïnspireerd door een persoonlijke ervaring, hoe klein of groot die ook mag zijn. Voor mij was het uitgangspunt de blik van ouders die een kind verloren hebben. Een onbeschrijflijke blik waarover ik dus een film moest maken want in woorden kon ik het niet uitdrukken.’
Je doet zoveel. Schrijven, fotograferen, acteren en regisseren. Waarom wil je per se zelf regisseren? Wat doet de ervaring voor jou wat acteren je niet kan geven?
Maaike Neuville : ‘Wanneer ik een film maak doe ik wat ik als actrice niet helemaal kan doen : mijn eigen verhaal vertellen. Ik blijf verder gaan met maken èn met spelen. Beiden voeden elkaar. Spelen is als een vuur, ik kan niet zonder. Het zal er altijd zijn, zolang ik het geluk heb dat mooie projecten op mijn pad komen.’
- Dit is je tweede kortfilm na ‘Terug Weg’. Was het als ervaring heel anders dan de eerste keer?
Maaike Neuville : ‘Ik heb ervoor gekozen om een film te maken met een groep mensen, een mix van acteurs en niet-acteurs. Mensen die ik ken en die me na aan het hart staan. Ik wilde, in tegenstelling tot mijn vorige film, met meer dan twee mensen werken als een uitdaging voor mezelf. Ik zou voor een deel de touwtjes uit handen moeten geven en de groep zelf beslissingen laten nemen. Dat was het doel, de groep mensen hun eigen innerlijke logica laten vinden. En mijn taak was om hen in gang te zetten en hen hier en daar bij te sturen, zonder dat ik hen zou opleggen wat er moest gebeuren.De helft van het werk bestaat er natuurlijk in om de juiste mensen rondom je te verzamelen. Ook wat crewleden betreft. En ik vind dat we er wonderwel in geslaagd zijn om een gezamenlijk verhaal te vertellen. De paar draaidagen die we hadden waren als een rustig maar intens feest waar ieder zijn plaats in vond. Geweldig.’
- Speel je er zelf in mee? Waarom of waarom niet?
Maaike Neuville : ‘Ik speel niet mee omdat ik me daar nog niet klaar voor voel. Maar er is nog tijd genoeg om uit te zoeken of ik dat kan. To be continued.’
- Kan je als actrice meer betekenen voor je acteurs? Ben je dan in de eerste plaats ook een acteursregisseur?
Maaike Neuville : ‘Ik voel me geen actrice wanneer ik een film maak, zoals ik me ook geen regisseur voel als ik acteer. Het zijn gewoon twee dingen die ik doe. En ik zou niet zeggen dat ik een acteursfilm heb gemaakt. Volgens mij heb ik een film gemaakt waarin beeld en esthetiek evenveel belang krijgen als de spelers. En dat is voor mij essentieel. Het hele plaatje. Niet één of andere term of een genre. Je kàn niet goed spelen als het scenario, de cameraman of eender welk aspect van een filmproductie niet goed zijn. Dus je moet ervoor zorgen dat alle elementen kloppen. Alleen zo voorzie je een vertrouwensbasis die essentieel is voor acteurs om ‘goed’ te zijn.’
- Welke regisseurs hebben jou beïnvloed?
Maaike Neuville : ‘Jean-Luc Godard, Eugenie Jansen, David Lynch, John Cassavetes, Robert Bresson, Olivier Assayas, Michael Haneke, Bas Devos, Kelly Reichardt, Fien Troch, Felix Van Groeningen, Woody Allen, Hirokazu Kore-Eda, Gus Van Sant, Jan Matthys, Frank Van Passel, Wim Wenders, Herman Asselberghs, Peter Greenaway en alle mensen die mij hebben gebracht tot waar ik nu sta.’
- Acteurs die regisseren blijven meestal acteurs die regisseren. Ze worden zelden of nooit regisseurs die ook acteren. Hoe zie jij je toekomst?
Maaike Neuville : ‘Zoals ik zei, ik zal nooit stoppen met spelen. Alles kan. Altijd. En zo hoort het ook.’
vrijdag 31 mei 2013
Maaike Neuville in trailer erotische film Goltzius and The Pelican Company van Peter Greenaway
Maaike Neuville in trailer erotische film Goltzius and The Pelican Company van Peter Greenaway
De Vlaamse top actrice heeft een belangrijke rol te pakken in een film van de Britse topregisseur Peter Greenaway (77), die er om bekend staat expliciete beelden van seks en geweld te gebruiken.
Maaike Neuville speelt de rol van Isadora in Greenaways nieuwste film ‘Goltzius and The Pelican Company’, een film die zich afspeelt in 1590 en erotische versies van verhalen uit het Oude Testament vertelt.
Naast Maaike zullen ook de voormalig Antwerpse stadsdichter Ramsey Nasr en Oscarwinnaar F. Murray Abraham (bekend uit ‘Amadeus’) spelen.
Maaike is niet de eerste Vlaamse actrice die een rol krijgt in een prent van Greenaway: haar 'Clan'-collega Barbara Sarafian speelde ook al in een film van Greenaway, 8 1/2 Women.
Goltzius and The Pelican Company, een historisch drama waarin een laatzestiende-eeuwse Nederlandse drukker van erotische prenten geld inzamelt voor de uitgave van een bijzonder boek.
Hendrick Goltzius, de laatzestiende-eeuwse Nederlandse drukker en graveur van erotische prenten benadert de Markgraaf van de Elzas om hem geld te geven voor de uitgave van een bijzonder boek met afbeeldingen van oudtestamentische Bijbelverhalen over incest, overspel, vrouwelijke listen en necrofilie.
Goltzius’ theatergroep The Pelican Company moet daarvoor zes avonden amusement bieden, gekoppeld aan de zes laatste seksuele taboes, de 6 seksuele zonden. De hovelingen van de Markgraaf worden opgehitst door de opwindende verhalen en geven zich over aan wellust en religieuze politiek, totdat zij worden gedwongen zich vrij te kopen en Goltzius te steunen in zijn ambitieuze onderneming.
Gelaagd, historisch drama in theatrale setting, en niet voor tere zieltjes. Goltzius voorziet de gebeurtenissen van commentaar en woorden rijgen zich door het beeld. Wereldpremière.
Lien Van De Kelder in erotische film: "Seksscènes met pornoacteurs"
Lars von Trier deed voor zijn nieuwste film een beroep op pornoacteurs. In 'Nymphomaniac' zullen ook de Vlaamse acteurs Lien Van De Kelder, Michaël Pas en Ivan Pecnik te zien zijn.
"Ik wil zoals elke actrice mooie rollen spelen, en de speeltuin in het buitenland is nu eenmaal veel groter. Maar de vijver met actrices ook", aldus Lien Van De Kelder in TeVe Blad. "Ik voel wel dat mijn mogelijkheden groter zijn nu ik in het Engels heb geacteerd en volg nog altijd Engelse les. Daarom ben ik ook door de auditie voor 'Nymphomaniac' geraakt."
'Nymphomaniac' is eind dit jaar te zien op het witte doek. Verscheidene opnames van de film, die gecoproduceerd werd door het Brusselse Caviar, gebeurden in Vlaanderen. De prent brengt het erotische leven van een vrouw in beeld tot haar vijftigste. Het verhaal wordt verteld door het hoofdpersonage, de zelfverklaarde nymfomane Joe.
Charlotte Gainsbourg, die eerder al speelde in von Triers 'Melancholia' en 'Antichrist', neemt de rol van Joe voor haar rekening. Seligman wordt gespeeld door Stellan Skarsgard, die onder meer bekend is van 'Breaking the Waves'. Andere rollen zijn onder meer voor Shia LaBeouf, Jamie Bell, Uma Thurman en Willem Dafoe.
Na Lien Van de Kelder (in 'Nymphomaniac' van Lars Von Trier) krijgt ook Maaike Neuville een rol in een erotisch getinte film. De Vlaamse actrice heeft een rol te pakken in de nieuwe film van de Britse regisseur Peter Greenaway (77), meldt Het Laatste Nieuws.
Maaike Neuville speelt de rol van Isadora in Greenaways nieuwste film 'Goltzius and The Pelican Company', een film die zich afspeelt in 1590 en erotische versies van verhalen uit het Oude Testament vertelt. Ook acteur-dichter Ramsey Nasr en F. Murray Abraham spelen mee. Eerder speelde Neuvilles Clan-collega Barbara Sarafian al mee in '8 1/2 Women' van Greenaway.
Lang geleden dat Peter Greenaway nog eens een volwaardige langspeelfilm draaide. Maar eindelijk is het weer zover. De film die de inmiddels 70-jarige Britse regisseur met zijn trouwe Nederlandse producer Kees Kasander de voorbije zomer heeft ingeblikt, heet ‘Goltzius and the Pelican Company’. Greenaway begon eind juli 2012 te draaien in het Kroatische Zagreb. De film moet het tweede luik worden in zijn trilogie over ‘Hollandse Meesters’, die hij opstartte met ‘Nightwatching’, een film over ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt. Zijn belangstelling voor de Nederlandse schilderkunst vloeit wellicht voor een deel voort uit het feit dat hij al 15 jaar in Nederland woont. De acteurs uit zijn nieuwste film hebben veel verschillende nationaliteiten. Veel Nederlanders, waaronder ook de bij ons heel bekende Ramsey Nasr (voormalig stadsdichter van Antwerpen) en Halina Reijn, maar ook enkele Belgen : Hendrik Aerts en Maaike Neuville.
De grootste naam in de cast is die van F. Murray Abraham. Ook enkele Italiaanse sterren, zoals Guilio Berruti, Flavio Parenti en Vincent Riotta. Maaike Neuville speelt de rol van Isodora en Hendrik Aerts is Strachey. Hendrik Aerts is een Belgische acteur/regisseur, afkomstig uit Rijkevorsel, die theater studeerde in Nederland. En daarna is hij bij onze Noorderburen blijven hangen. Maar hij komt nog geregeld terug en duikt af en toe op in gastrolletjes in Vlaamse series.
Inmiddels circuleren er naakt foto's op het internet, afkomstig van de trailer. Het verhaal van de film speelt zich af in 1590. We treffen Hendrik Goltzius (Ramsey Nasr) aan in een kasteel langs de Rijn waar hij bij de Graaf van Elzas (F. Murray Abraham) financiële steun gaat vragen voor de aankoop van een dure drukpers die hem in staat moet stellen om erotische versies van de verhalen uit het Oude Testament te drukken. Om de graaf helemaal te winnen voor zijn plannen, stelt Goltzius hem voor de illustraties die hij wenst te drukken met levende acteurs op te voeren aan zijn hof.
De 36-jarige Halina Reijn speelt in het drama van Greenaway de rol van Portia, een een zestiende-eeuwse actrice die in de toneelgroep van de graaf zit. “Ze voeren allerlei toneelstukken op over seksualiteit en geweld en de grote thema’s van het leven.” Halina Reijn is een schitterende actrice, maar mogelijks nog een betere schrijfster. Maak er vooral een gewoonte van om wekelijks haar hilarische column te lezen in ‘De Muze’, de weekendbijlage van ‘De Morgen’.
De toneelstukken behelzen de 6 seksuele zonden, die door levende acteurs en actrices live gespeeld worden voor publiek.
Het gaat om voyeurisme, incest, overspel, prostitutie, pedofilie en necrofilie.
Het is nog niet duidelijk welke seksuele zonde Maaike Neuville speelt. In de trailer zijn erotische fragmenten te zien waarin een volwassen man aan de tepels en borsten van Maaike likt, en is ze in een naaktscène te zien terwijl ze bloot met een phallus speelt.
Aangezien dat Maaike Neuville in de trailer zeer prominent aanwezig is, kunnen we er vanuit gaan dat ze één van de hoofdrollen in deze internationale topfilm heeft.
Hendrick Goltzius (Bracht (Brüggen), 1558 - Haarlem, 1 januari 1617) was een Noord-Nederlands schilder, tekenaar, prentkunstenaar en uitgever.
Hij werd geboren in Bracht (in de tegenwoordige Duitse gemeente Brüggen) niet ver van Roermond. In 1577 volgde hij de humanistische duizendpoot Dirck Volkertsz. Coornhert, bij wie hij in de leer was, naar Haarlem.
In zijn eerste jaren als kunstenaar was hij vooral graveur, eerst naar werken van anderen en daarna in zijn eigen maniëristische stijl, beïnvloed door Bartholomeus Spranger. Samen met Cornelis van Haarlem en Carel van Mander vormde hij een soort Haarlems driemanschap van het maniërisme. Na een reis naar Italië ging hij in een soberder trant graveren.
Als graveur muntte hij uit in technische vaardigheid. Omstreeks 1600 begon hij te schilderen. Hij was vooral bedreven in portretten, hoewel hij ook grotere figuurstukken schilderde. De latere uitvinder Cornelis Drebbel was enige tijd in de leer bij hem en trouwde Goltzius' jongere zuster Sophia.
Op het stadhuis van Venlo prijkt een medaillon van Goltzius. Het was eigenlijk de bedoeling dat er een medaillon van Venlonaar Hubert Goltzius op het stadhuis kwam. De twee zijn neven en werden per ongeluk verwisseld. Naast Goltzius bevinden zich op het stadhuis de medaillons van Jan van Venlo, Erycius Puteanus en Jan van Cleef.
Omstreeks 1590 maakte hij de erotische prent Salomo's Oordeel. Deze sexy prent lijkt Salomo's oordeel voor te stellen, maar is een allegorische aanklacht tegen de inquisitie. Filips II is afgebeeld als de Crudelis princeps, de wrede vorst, die omgeven wordt door slechte raadgevers (die de inquisitie voorstellen, Dr. Gladius (zwaard), Dr. Laqueus (touw), Dr. Aqua (it dilutes) en Dr. Ignis (vuur)) en een ware moeder, Vera Ecclesia, en een valse moeder, Falsa Ecclesia. Het dode kind op de trap stelt Barabbas voor.
Wereldpremière van de speelfilm ‘Goltzius & The Pelican Company’ (Peter Greenaway)
Op 12 november 2012 vond op het Film Festival van Rome de wereldpremière plaats van Peter Greenaway’s nieuwe internationale speelfilm ‘Goltzius & The Pelican Company’. Ramsey Nasr speelt in deze visueel overweldigende productie de titelrol. De film verbeeldt een (puur fictieve) geschiedenis rond de historische figuur Hendrik Goltzius, de Nederlandse graveur/schilder/uitgever die leefde van 1558 tot 1617 en die bekend is om zijn erotische prenten.
De film wordt beschouwd als een nieuw meesterwerk in het oeuvre van Greenaway. Medespelers zijn F. Murray Abraham (Salieri, Scarface), Anne Louise Hassingh (The Idiots, Jagten), Halina Reijn, Flavio Parenti (Io sono l’amore, To Rome with Love), Kate Moran, Lars Eidinger, Maaike Neuville, Pippo del Bono, Vincent Riotta en vele anderen. Wanneer de film in Nederland en Vlaanderen te zien zal zijn is nog niet bekend, waarschijnlijk eind 2013.
De film werd in Rome goed ontvangen en won er de Zilveren Muis (Mouse d’Argento), een prijs die is ingesteld door online critici.
Goltzius and The Pelican Company
Production Company: Kasander Film Company
International sales: Bankside Films, www.bankside-films.com
Producer: Kees Kasanader
Cinematography: Reinier van Brummelen
Editor: Elmer Leupen
Production designer: Ben Zuydwijk
Music: Marco Robino
Main cast: F. Murray Abraham, Ramsey Nasr, Kate Moran, Giulio Berruti, Anne Louise Hassing, Flavio Parenti, Pippo Delbono, Maaike Neuville, Halina Reijn, Lars Eidinger
Abonneren op:
Posts (Atom)