dinsdag 22 november 2011

ex-Woestijnvisser Elke Neuville, zus van Maaike Neuville, richt nieuw productiehuis op


ex-Woestijnvisser Elke Neuville, zus van Maaike Neuville, richt nieuw productiehuis op

Drie ex-Woestijnvissers, waaronder Elke Neuville, zus van actrice Maaike Neuville, richtten onlangs hun eigen productiehuis op. Wat ze drie weken geleden al aangekondigd hadden, is nu ook officieel bekrachtigd. Hoe het zal heten, willen ze voorlopig nog niet kwijt. Wel dat ze geen exclusiviteitscontract met de VRT getekend hebben.

‘We hebben een intentieverklaring getekend met de VRT', zegt Elke Neuville, zus van Maaike Neuville, een van de drie oprichters van het nieuwe productiehuis. ‘We gaan de komende drie jaar behalve rubrieken voor de opvolger van Man bijt hond nog één programma per jaar voor hen maken. Er is helemaal geen sprake van een vorm van exclusiviteit. We kunnen perfect voor andere zenders werken en zouden, bijvoorbeeld, ook graag programma's voor de SBS-zenders VT4 en Vijftv maken. De overeenkomst met de VRT laat dat perfect toe.'

Steve Verhaeghe, een van de initiatiefnemers van het nieuwe productiehuis, keert terug naar Woestijnvis. ‘We hebben beslist toch met het project door te gaan', zegt Elke Neuville, zus van Maaike Neuville,. ‘Iedereen moet zijn eigen beslissingen nemen. We hebben geen keuze tegen Woestijnvis gemaakt, we willen zelf programma's maken. Iedereen heeft het nu over een open oorlog, maar dat klopt niet.'

Enkele weken geleden kondigden vier werknemers van Woestijnvis aan dat ze opstapten om op eigen benen te gaan staan. De VRT liet onmiddellijk weten ‘een overeenkomst voor drie jaar' met de televisiemakers te zijn aangegaan. De beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering laat geen exclusiviteitscontracten meer toe. Wat wel nog kan, maar dan alleen onder strikte voorwaarden, zijn ‘preferentiële contracten', waarbij het productiehuis programma-ideeën eerst aftoetst met de VRT.

Elke Neuville, zus van Maaike Neuville, Arnout Hauben en Mikhael Cops, bekend van onder meer Man bijt hond, verlaten het productiehuis Woestijnvis en richten een nieuw productiehuis op. Dat gaat in de toekomst met de openbare omroep VRT samenwerken.

Het drietal werkte de voorbije jaren bij Man bijt hond, maar vindt de tijd rijp om op eigen benen te gaan staan. ‘We zijn ervan overtuigd dat de programma's die wij willen maken, ook in de toekomst goed zullen gedijen bij de openbare omroep', luidt het in een persbericht van Elke Neuville, zus van Maaike Neuville. Leo Hellemans, algemeen directeur media bij de VRT, is verheugd dat de vier televisiemakers de krachten met de VRT gaan bundelen. De VRT kondigt ook aan binnenkort met het nieuwe productiehuis een samenwerking voor drie tv-seizoenen aan te gaan.

Elke Neuville, zus van Maaike Neuville, was er reporter en later eindredacteur. Naast Man bijt hond is Arnout Hauben ook bekend van Weg naar Compostela en maakte hij samen met Mikhael Cops de documentaire Geel. Cops werkte ook mee aan De school van Lukaku.

Elke Neuville, zus van actrice Maaike Neuville, Arnout Hauben, Mikhael Cops werkten samen aan 'Man Bijt Hond'. Hauben werkte daarnaast mee aan 'De Weg naar Compostela', terwijl Cops de productie van 'De School van Lukaku' mee verzorgde. Een overeenkomst tussen de tv-makers en de openbare omroep is in de maak.

'We hebben de voorbije jaren bijzonder graag voor Woestijnvis gewerkt, maar nu vinden we de tijd rijp om op eigen benen te gaan staan', verklaart Elke Neuville, zus van actrice Maaike Neuville.  'We zijn ervan overtuigd dat de programma’s die wij willen maken ook in de toekomst goed zullen gedijen bij de openbare omroep. In dat opzicht zijn we blij dat de VRT en wij elkaar hebben gevonden.'

De openbare omroep bevestigde in een persbericht dat het binnenkort met het nieuwe productiehuis een samenwerking voor drie tv-seizoenen wil aangaan.

'We vinden het als openbare omroep onze plicht om de mediasector in Vlaanderen te blijven stimuleren en nieuwe initiatieven kansen te bieden', verklaarde algemeendirecteur media Leo Hellemans. 'In dat opzicht ben ik blij dat deze vier bijzonder getalenteerde televisiemakers en de VRT elkaar gevonden hebben, de krachten bundelen en zo de komende jaren zullen blijven samenwerken rond programma’s die mee de kern van de openbare omroep uitmaken.'

'We zijn blij dat deze televisiemakers, met hun talent en specifieke expertise, binnenkort reportageprogramma’s voor de VRT gaan maken', vervolgt Hellemans. 'Daarnaast kunnen we(Elke Neuville, zus van actrice Maaike Neuville) hen ook betrekken bij de opstart van het nieuwe dagelijkse magazine dat ons intern productiehuis Het Televisiehuis produceert voor Eén.'

zondag 6 november 2011

Goud voor Maaike Neuville in Code 37 - de film


Goud voor Maaike Neuville in Code 37 - de film, gouden award aan de film Code 37.

Code 37 - de film is een productie van vtm & Menuet en wordt geregisseerd door Jakob Verbruggen. Onder andere Veerle Baetens, Michaël Pas, Marc Lauwrys, Gilles De Schryver, Carry Goossens, Jurgen Delnaet, Nathalie Meskens en Maaike Neuville spelen mee in de film. Het is de eerste Vlaamse film die verdeeld wordt door Starway Film Distribution.

Synopsis
Een bekende schrijver wordt aangerand in een sex-cinema. Hij had er een afspraakje met Roos, een jonge studente die bijklust als prostituee. Al snel wordt duidelijk dat er wel meer studentes actief zijn in de prostitutie. Voldoende reden voor Hannah(Veerle Baetens) en haar team om undercover te gaan in club Sin City, een vrijhaven voor iedereen die het daglicht schuwt en voor meisjes die er bloot hun klanten oppikken.

Wanneer Hannah en haar team ontdekken dat de eigenaar van zowel de sex-cinema als van Sin City de oom van Roos is, neemt de hele zaak een persoonlijke wending. In de eerste plaats voor Hannah, want zij weet als geen ander hoe zwaar familiegeheimen kunnen wegen…

Filmfestival Oostende ondersteunt Talent van Eigen Bodem en de Vlaamse film in het bijzonder. De Gouden, Platina en Diamanten Award is een organisatie van vzw Les Films du Bord de Mer met steun van het VAF. Vlaamse filmproducties waarvan 100.000, 200.000 of 400.000 bioscooptickets zijn verkocht, worden beloond met een Gouden, Platina of Diamanten Award.

Na het openingsweekend zijn in totaal nu al 109.477 bezoekers naar 'Code 37-De film' gaan kijken van Veerle Baetens, Nathalie Meskens en Maaike Neuville. De ijzersterke opening op woensdag (8.113 bezoekers op 1 dag), werd gevolgd door een al even sterke openingsweek. Op 'Loft' na is geen enkele Vlaamse film ooit eerder zo sterk gestart in de bioscoop! In het openingsweekend heeft 'Code 37-De Film' met 12.905 het hoogste schermgemiddelde van de top 30!

Opvallend is hoe immens populair 'Code 37-De Film' is bij het Vlaamse bioscooppubliek. Hij scoort immers waanzinnig goed in de Vlaamse steden (vaak beter dan Kuifje). De film vertelt het verhaal van een jonge studente die bijklust als prostituee.

Al snel wordt duidelijk dat er wel meer studentes actief zijn in de prostitutie. Voldoende reden voor Hannah en haar team om undercover te gaan in club Sin City. Gaandeweg wordt ook het mysterie rond Hannah Maes' verleden in de film ontrafeld.

Code 37, de film, Met: Veerle Baetens, Marc Lauwrys, Michaël Pas, Gilles De Schryver, Peter De Graef, Nathalie Meskens en Maaike Neuville.

Een schrijver wordt na een rendez-vous met een hoertje in een seksbioscoop in elkaar geslagen. Het onderzoek leidt Hannah Maes(Veerle Baetens) naar Vincent, eigenaar van de bioscoop en de club Sin City en toevallig ook een oude vlam van haar. En naar een netwerk van studenten die zich prostitueren. En passant krijgt ze informatie in handen die bezwarend zou kunnen zijn voor haar vader. Als u nu al niet meer kunt volgen: dat zijn nog maar de eerste minuten van Code 37 - De film.

De Code 37 serie heeft met haar realistische plots goede kritieken en fans verzameld, maar een flitsend geschreven serie levert wel vaker een zwakke film op - je stapt niet zomaar over van de sprint naar de vierhonderd meter. Als de scenaristen Hannah en haar team laten werken en praten, merk je dat ze op vertrouwd terrein zijn. Die momenten leveren ook de broodnodige humor en vriendschap in het inktzwarte verhaal.

Hannah Maes heeft het dus weer niet onder de markt. Veerle Baetens is prima als de afstandelijke zedenflik, die in deze film zelfs van haar gretige buurman en haar eigen team vervreemd raakt. Ook dat team is meer dan het bekijken waard: je gelooft zonder meer dat Pas, Lauwrys en De Schryver collega's-zedenflikken zijn. Eigenlijk is hun talent een beetje verkwanseld aan de film, net zoals Code 37 de prima reputatie van de serie een beetje heeft verkwanseld met de film. Verder zijn er mooie bijrollen van Nathalie Meskens en Maaike Neuville.

Gentenaars die naar ‘Code37 - de film' gaan kijken, zullen opmerken dat de duistere discotheek Sin City eigenlijk de gevel van de Sint-Pietersabdij is. Maar de binnenopnames van de discotheekscènes werden gemaakt in Eeklo. Ook in een kerk, maar dan wel een ontwijde kerk.

Code 37 - de film met Veerle Baetens, Nathalie Meskens en Maaike Neuville, vertelt onder meer het verhaal van jonge studentes die bijklussen als prostituee. Het verhaal speelt zich af in het nachtelijke uitgaansleven en onder meer in club Sin City.

Bezorgde zielen vragen zich af of ook de opnames van de scènes binnenin - met halfnaakte danseressen, cocaïne snuivende mensen en een seksscène tussen Veerle Baetens en Jurgen Delnaet - ook opgenomen zijn in de Sint-Pieterskerk. Een naaktscène in een kerk, dat zou toch wel heiligschennis zijn?

Producent Dirk Impens: ‘Natuurlijk zijn die naaktscènes daar niet opgenomen. Die blootscenes zijn opgenomen in Eeklo. Ook wel in een kerk, maar dan een ontwijde kerk. De Paterskerk op de Markt in Eeklo. Meer zelfs, om helemaal niemand te shockeren, hebben we de paar uur dat we die nachtelijke buitenopnames gemaakt hebben, ook geen neonreclame aangebracht aan de gevel van de kerk. Die neonverlichting is er pas in de postproductie opgezet en heeft dus nooit aan de gevel van de kerk gehangen.'